I Valby Vuggestue har vi et køkken og en køkkenansat, der har været hos os i 40 år, som hver dag laver lækker, økologisk og varieret mad til børnene. Vi tilbyder morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad. Køkkenet laver madplan for en måned ad gangen, som er tilgængelige på Aula.
Vi minimerer brugen af kød og tilstræber at bruge friske råvarer og råvarer, der er i sæson. Vi har fokus på madspild og genbruger ugens rester i de retter, hvor det giver mening. Det kan for eksempel være, når vi bruger supperesterne i en bolledej.
Vores køkken har deres eget årshjul, og hver måned har et fokus. Det kan for eksempel være citrusfrugter, hvor der bliver bagt appelsinboller, lavet citronsmør og servereret citrusfrugter på forskellig vis.
Køkkenet laver også temakasser, som stuerne kan bruge som pædagogiske aktivitet. Det kan være en kasse med gulerødder, der skal skrælles, eller en kasse med krydderurter, der skal hakkes. På den måde skaber vi en sammenhæng mellem køkkenet og stuerne, og børnene bliver inddraget i madlavningen.
Det pædagogiske måltid
Måltidet i Valby Vuggestue er et betydningsfuldt læringsrum, hvor der er stor fokus på selvhjulpenhed, børnefællesskaber og nærvær.
Børnene bliver inddraget i overgangen fra leg til, at måltidet begynder. Det kan være ved at hjælpe med at rydde op på stuen, så der er plads til borde og stole eller ved at hente hagesmækker og dele dem ud. Alt efter alder skal børnene have mulighed for selv at hente tallerken, glas og bestik fra rullebordet. Børnene skal ligeledes have mulighed for at hjælpe med at rydde tallerkenen op og smide madrester i skraldespanden.
Personalet arbejder med en motiveret tilgang - det kan for eksempel være med sætninger som ”Du må gerne bruge din ske til at spise med” eller ”Hvis du vender den om, er det lettere”.
Under måltidet er personalet rollemodel for nærværet. Vi skal formidle en positiv stemning og være til rådighed for børn, der har brug for hjælp. Vi spiser i mindre grupper og har fade og skåle med mad på alle borde, så personalet ikke skal rejse sig og risikere uro.
Sukkerpolitik
Vi ønsker at have et naturligt og balanceret forhold til indtaget af sukker. Det betyder, at vi som udgangspunkt begrænser brugen af sukker til tilsmagning og som smagsforstærker i for eksempel bagværk, frugtkompot eller middagsretter. Det kan også være ved særlige lejligheder som kanelsnegle til fastelavn eller kanelsukker på risengrøden i december.
I forhold til uddeling i forbindelse med fødselsdage anbefaler vi at medbringe lækkerier som boller, frugt, smoothies, pølsehorn, figenstænger eller ostehaps. Tag meget gerne fat i personalet på dit barns stue og aftal nærmere, hvis I ønsker, at jeres barn skal have noget med til at dele ud.